La Coopérative du Chant des Cailles zoekt een vennoot om haar nieuw tuinbouwproject “Koedal” te lanceren

Op een terrein van 3 hectare in Overijse, aan de rand van het Zoniënwoud, willen we de productie van groenten en fruit ontwikkelen om Overijse en de buurt van La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde te bevoorraden.

Droom je ervan een tuinbouwproject te ontwikkelen binnen een team van groenteboeren en herders, gesteund door een sterk burgerproject? Schrikt het ontwikkelen van een nieuw project je niet af? Lees verder om te weten hoe solliciteren. 

La Ferme du Chant des Cailles in enkele woorden

La Ferme du Chant des Cailles is een ecologisch en participatief stadslandbouwproject gelegen in Watermaal-Bosvoorde (hartje Brussel). Haar bijzonderheid bestaat erin om binnen een gemeenschappelijk project vrijwillige burgeractiviteiten (collectieve buurtmoestuin, participatieve kruidenierswinkel, duurzamewijkprojecten…) en professionele activiteiten (tuinbouw, schapenteelt, kruidenplanten,…) te combineren die samen La Ferme du Chant des Cailles VZW vormen. De professionele projecten zijn ondergebracht in een coöperatie “La Coopérative du Chant des Cailles” SCRL-FS. De belangrijkste doelstellingen van het project zijn de productie van gezond en duurzaam voedsel op agro-ecologische en biologische wijze, de bewustmaking van onze boerenrealiteit en de mobilisatie van burgers. De verschillende projecten binnen de coöperatie zijn geheel of gedeeltelijk georganiseerd volgens het CSA-principe (Community Supported Agriculture) en garanderen een degelijk inkomen voor de boeren.

Beschrijving van het Koedal-project

De Coopérative du Chant des Cailles heeft in 2020 via Terre-en-vue een terrein van 3 hectare verkregen in Overijse aan de rand van het Zoniënwoud en Bosvoorde, voor een periode van ten minste 20 jaar.

Hoewel het project nog opgebouwd moet worden, is het onze wens om er groenten en fruit te telen om Overijse en de omgeving van La Ferme du Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde gedeeltelijk te bevoorraden met een CSA pakketten-systeem. Zelfoogst is daarentegen niet mogelijk op het veld.

Op de 3 ha grond zouden 1 ha gediversifieerde groenteteelt, 1 ha akkerbouw en 0,5 ha boomgaard/fruit/blijvende planten worden aangelegd.

Het is de bedoeling dat de productie in 2023 wordt opgestart. Het jaar 2022 is dus een voorbereidend jaar (relaties opbouwen met de buurt, met de gemeente en verschillende partners, plannen maken voor de site, vergunningen en stedelijke impact bekijken, nadenken over de organisatie van de verkooppunten, integratie in het team van de Coopérative du Chant des Cailles, infrastructuur opzetten, …).

Wat bieden we ?

 • Toegang tot een stuk grond van 3ha
 • Integratie in een team van landbouwers (groenteteelt, schapenteelt, kruidenteelt) en een ondersteunend burgerproject.
 • Deskundigheid en ondersteuning binnen de coöperatie op het gebied van projectbeheer, boekhouding, financieel beheer, human resources, technische ondersteuning groenteteelt,…
 • Een startbudget via Good Food-subsidie voor de ontwikkeling van dit project (12.500 euro) voor zowel investeringen als vergoeding.
 • Basiskapitaal om investeringen voor te financieren.

Gezocht profiel

 • Een groenteboer.in die een tuinbouwproject wil opstarten als vennoot in de coöperatie Chant des Cailles. Hij/zij is dus bereid om op vrijwillige basis, tijd en energie te investeren om zijn/haar eigen baan te ontwikkelen.
 • Beschikken over een goede beroepservaring en opleiding op het gebied van de biologische groenteteelt (goede technische kennis van de teelt, de oogst en de verpakking).
 • Bereid zijn te investeren in het opstarten van het project: vergaderingen met de buurtbewoners, vergunningsaanvragen, overleg met de plaatselijke autoriteiten en met het project Chant des Cailles, enz. 
 • Beschikken over goede ondernemersvaardigheden: administratief, financieel, coördinatie en organisatie (oogst- en afzetplanning, opstellen en beheren van financiële plannen, financiële follow-up, subsidieaanvragen,…)
 • Interesse in het werken met vrijwilligers, interesse in het mobiliseren van burgers
 • Sterke gehechtheid aan de transitie-waarden en -visie van La Ferme du Chant des Cailles
 • Het vermogen om zelfstandig en in groepsverband te werken met een divers publiek
 • Perfect tweetalig FR-NL. Nederlands is essentieel. 
 • Beschikken over een rijbewijs B

Een bestaand team kan zich ook kandidaat stellen.

Bezoek van het veld en presentatie van het project :

Op dinsdag 22 maart van 14u30 tot 16u30 houden we een rondleiding van het veld en beantwoorden we jullie vragen. 

Graag inschrijven op volgende link : https://framaforms.org/rondleiding-koedalproject-visite-du-projet-koedal-1646843398

Afspraak om 14u30 in de Koedalstraat, rechts van het nummer 46 in 3090 Overijse

Hoe solliciteren?

Stuur vóór 10 april 2022 een motivatiebrief en een CV naar emploi@chantdescailles.be

Antwoord op 17 april en gesprek met de geselecteerde kandidaten op vrijdag 22 april 

Onmiddellijke start.

Voor meer info : Ann De Gheest 0473/39.27.73